PALVELUT

HAMMASIMPLANTTIHOITO

MILLOIN TARVITSEN HAMMASIMPLANTIN?

Hammaspuutoksia voidaan korvata monin tavoin, esimerkiksi erityyppisillä irrotettavilla proteesilla tai kiinteillä silloilla. Kaikkia hammaspuutoksia ei tarvitse korvata lainkaan. Hammasimplantit ovat hyödyllisiä, jos on tarvetta saada tukeva perusta kruunuille tai silloille. Hammasimplanteilla voidaan myös parantaa huonosti pysyvien proteesien toimintaa. Hammasimplantin tarpeen arvioinnin tekee implantteihin perehtynyt hammaslääkäri, joka käy eri hoitovaihtoehdot läpi yhdessä potilaan kanssa. Pyrimme aina kun on mahdollista tekemään hammasimplantin laiton hampaan poiston yhteydessä, jolloin potilas tarvitsee vähemmän kirurgisia toimenpiteitä, ja hyvä esteettinen lopputulos on paremmin ennakoitavissa.

MITEN?

Yleisimmin hammasimplantteja käytetään korvaamaan yksi tai tai kaksi puuttuvaa hammasta. Implantin asennus leukaluuhun voidaan tehdä paikallispuudutuksessa. Implantin laitto ei aiheuta kipua ja toipuminen yksittäisen implantin laitosta on nopea. Leikkausalueella voi olla arkuutta muutama päivä toimenpiteen jälkeen. Implanttihoidon jälkeen potilaalle määrätään antibioottikuuri.
Yksittäisten hammaspuutosten korvaamisen lisäksi hammasimplanteilla voidaan korvata jopa kaikki ylä- tai alaleuan puuttuvat hampaat. Tällöin leukaluuhun asennetaan 4–8 hammasimplanttia leukaa kohti ja niiden varaan kokoleuan silta. Laajoissa implanttileikkauksissa joudutaan yleensä tekemään luusiirteitä käyttäen joko omaa luuta tai keinoluuta. Näissä laajoissa tapauksissa pidempään parantumisaikaan täytyy varautua.

VÄLITÖN IMPLANTOINTI

Välittömässä implantoinnissa hammasimplantti asennetaan jo hampaan poiston yhteydessä. Tämä on potilaalle helpompi, nopeampi ja edullisempi tapa saada uusia hampaita kuin perinteinen implantointitekniikka. Myös esteettinen lopputulos on myös paremmin ennakoitavissa luu- ja ienkudoksen säilyessä poistoa edeltävällä tasolla. Perinteisesti hampaan poiston jälkeen on odotettu 6 kuukautta hampaan poistokuopan luutumista ennen hammasimplantin asettamista, jonka jälkeen implantin luutumista on vielä odotettu 3 kuukautta ennen lopullisen kruunun/sillan asettamista. Välittömän implantoinnin aikataulu alusta loppuun on yleensä 3 kuukautta. Esteettisellä etualueella poiston ja implantoinnin yhteydessä tehdään aina väliaikainen kruunu tai silta. Potilas voi siis hymyillä heti toimenpiteen jälkeen. 
 

Välittömän implantoinnin onnistuminen on samaa luokkaa kuin perinteisellä tekniikalla eli n.99%. Käytämme Megagenin Anyridge implantteja (www.imegagen.com), jotka soveltuvat poikkeuksellisen hyvin välittömään implantointiin. Implantoinnin yhteydessä käytettävä keinoluu on Osteobiolin tuotteita (www.osteobiol.com).

VÄLITTÖMÄN IMPLANTOINNIN EDUT

  • hoitoon vaaditaan vähemmän käyntejä

  • kustannustehokas

  • esteettinen lopputulos paremmin ennakoitavissa

RISKIT

Terveellä tupakoimattomalla potilaalla implanttileikkauksen epäonnistuminen on erittäin harvinaista. Epäonnistumisriskiä lisäävät tupakoinnin lisäksi myös jotkut yleissairaudet kuten diabetes. Laajojen luusiirteiden tarve arvioidaan myös mahdollisena riskinä ennen toimenpidettä.

KUSTANNUKSET

Yksittäisen hampaan korvaaminen implantilla maksaa potilaalle 1600-2000 €.

PARODONTIITIN HOITO

MIKÄ ON IENTULEHDUS JA PARODONTIITTI?

Hampaiden kiinnityskudossairauksia ovat ientulehdus eli gingiviitti ja kiinnityskudoksen tulehdus eli parodontiitti. Ientulehduksen taustalla on hampaisiin kertynyt plakki ja sen hoitona on ensisijaisesti kotihoidon tehostaminen. Parodontiitissä hampaan kiinnityskudokset ovat vaurioituneet tulehduksen seurauksena. Hoitamattomana paradontiitti saattaa johtaa jopa hampaiden menetykseen.

Kiinnityskudossairaus voi tulla myös implantteihin, joka vaarantaa implantin pysyvyyden ja vaatii aina tarkkaa hoitoa.

IENSAIRAUKSIEN RISKITEKIJÄT

Kiinnityskudossairauksille altistavat huono suuhygienia, yleissairaudet, kuten diabetes, sekä tupakointi. Perimällä on myös oma v

aikutuksensa kiinnityskudossairauksien syntyyn.

HOITO

Pitkälle edennyt iensairaus aiheuttaa hampaiden heilumista ja vaikeuttaa puremista. Kiinnityskudossairauden vaurioittama hampaisto voidaan kuitenkin saada toimintakuntoiseksi kytkemällä heiluvat hampaat yhteen lasikuituvahvisteilla kiskotuksella. Edelletyksenä on  ientulehduksen taltuttaminen. Siinä tärkeimpänä tekijänä on potilaan oma panostus huolelliseen päivittäiseen hampaiden puhdistukseen ja mahdollisen tupakoinnin lopettaminen.  Pitkälle edennyt iensairaus vaatii usein myös ienleikkauksia, joilla pyritään poistamaan tulehtunut ienkudos tai rakentamaan vetäytyneet ikenet esteettisesti paremmiksi.

 

HAMMASTARKASTUS

MIKSI?

Säännöllisesti suoritetut suun ja hampaiden tarkastukset mahdollistavat usein oireettomina etenevien suun sairauksien toteamisen ennen kuin ne aiheuttavat vakavempia ongelmia.

HOITO

Hammastarkastus sisältää koko suun tutkimuksen. Hampaiden lisäksi tutkitaan suun limakalvot, kieli, suunpohja, leukanivelten toiminta, purenta sekä hampaiden ja ikenien kunto.

TAVOITE

Tarkastuksen tavoitteena on havaita suun sairaudet ja potilaan haitalliset tavat mahdollisimman pian, jotta suun sairaudet voidaan ehkäistä ja hoitaa ajoissa. Hammastarkastuksen löydösten perusteella potilaalle tehdään hoitosuunnitelma ja kustannusarvio. Tarkastusväli on yksilöllinen, mutta suositus on käydä hammastarkastuksessa 1-2 vuoden välein.